Czym jest karob?
Jeżeli z jakichś powodów nie możesz spożywać zdrowego kakao, nie musisz się martwić. Doskonałym zamiennikiem jest karob. Jest to mączka chleba świętojańskiego, a dokładnie jego nasiona zmielone na mączkę. To wiecznie zielone drzewo, które rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego dostarcza nam tego cennego produktu. Karob wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do wielu wyrobów, szczególnie cukierniczych. Można go wykorzystać do robienia:
– polewy,
– lodów,
– mleka modyfikowanego,
– dżemów, galaretek,
– słodkich przecierów itp.
W gospodarstwie domowym można z powodzeniem używać go do wypieków ciast zastępując kakao. Jest substancją naturalną i bezpieczną. Zawiera wiele substancji odżywczych i pierwiastków mineralnych takich jak: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, witaminy z grupy B, oraz witaminę D. Ważną informacją jest to, że karob jest bezglutenowy. Mogą więc używać go osoby z nietolerancją czy celiakią. Nie zawiera kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie wapnia i cynku. Znakomicie zastępuje czekoladę i kakao. Może też być używany jako zagęszczacz lub składnik chleba razowego. Jako miód karobowy zastępuje cukier.
Gdzie można kupić karob?
Karob gdzie kupić? Mączkę chleba świętojańskiego można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz większa ilość takich sklepów pozwala na zakupy, jeszcze niedawno niedostępnych produktów. Dostępna jest jako karob w proszku lub melasa o karmelowym posmaku. Najlepiej zakupu dokonać online w sprawdzonym sklepie internetowym. Cena za 1 kg proszku lub kg melasy to ok. 30 zł. Dostępne są mniejsze opakowania po 150 g proszku. Warto je zakupić dla spróbowania smaku. Gdy stosujemy karob na co dzień lepiej inwestować w opakowania większe.
Czy można podawać karob dzieciom?
Kakao często jest silnym alergenem. Karob nie ma takich właściwości, dlatego możemy z niego przygotowywać pyszny i zdrowy napój dla dzieci, podobny do kakao. Można go stosować w codziennej diecie. Dzięki temu, że ma lekki, słodki posmak, nie wymaga dosładzania, jest więc zdrowszy i mniej kaloryczny. Przyrządzony na mleku kokosowym lub migdałowym smakuje wybornie. Dzieci go lubią nawet bardziej od oryginalnego kakao, które ma lekki posmak goryczki. Zyskujemy zdrowy i smaczny posiłek, bogaty w wiele składników mineralnych i witamin,a dzieci pyszny smak.
Karob jako zamiennik kakao może być dodawany do wszystkich ciast typu murzynek, ciemny biszkopt, kruszonka. Może być także dodawany do słodkich śniadań. Do jaglanki lub owsianki, z innymi przyprawami. Taki posiłek z samego rana doda energii i nasyci na kilka godzin. Wystarczy odrobina zdrowego tłuszczu, owoce, nasiona, cynamon i karob, a kasza jaglana zyska inny wymiar.